Лист №33 від 8.02.2019р., щодо того, як відпустити працівника з роботи на кілька годин у законний спосіб.

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію як відпустити працівника з роботи на кілька годин у законний спосіб.

  1. Чому неприйнятний усний дозвіл
  2. Які є законні підстави відпустити
  3. Кому не можна відмовляти
  4. Як документувати відсутність

Час від часу перед працівниками постає потреба прийти пізніше або відлучитися з роботи на кілька годин. Збори у школі, вистава в садочку, візит до лікаря, необхідність дочекатися сантехніка — особистих обставин безліч. Зі своїми клопотами працівники приходять до керівників і просять «відпустити». Йти назустріч зазвичай треба, але законним шляхом.

Законодавство прямо не регламентує відпрошування працівників із роботи для розв’язання особистих питань. Утім, законне рішення є.

Що зробити. Встановіть неповний робочий день на один день.

Роботодавець і працівник можуть домовитися про режим неповного робочого часу як при прийнятті на роботу, так і згодом (ст. 56 КЗпП). Варіанти неповного робочого часу — неповний робочий тиждень, неповний робочий день або їх комбінація.

Якщо відсутність працівника у визначений день зашкодить інтересам виробництва, роботодавець має право не встановлювати неповний робочий час. Аргумент — такий режим запроваджують за згодою сторін (ст. 56 КЗпП). Але пам’ятайте, КЗпП визначає категорії працівників, відмовити яким не можна:

  • вагітні; жінки, які мають дитину віком до 14-ти років або дитину з інвалідністю, зокрема таку, що перебуває під їх опікуванням, або доглядають за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку (ст. 56 КЗпП);
  • батьки, які виховують дітей без матері (зокрема, якщо мати тривалий час перебуває в лікувальному закладі); опікуни (піклувальники); один із прийомних батьків; один із батьків-вихователів (ст. 186-1 КЗпП);
  • працівники з інвалідністю (ст. 172 КЗпП).

Альтернатива — відпустка без збереження зарплати на один день.

 

Чого не робити.

  1. Не надавайте відпустку на кілька годин. Тривалість відпусток розраховують у календарних днях. Найменша тривалість відпустки — один день. Надати відпустку на кілька годин не можна.
  2. Не допускайте усних відпрошувань. Усний дозвіл відлучитися з роботи на кілька годин — ризик для роботодавця. Керівник несе відповідальність за працівника, який, за всіма свідченнями, має бути на роботі. Упровадьте правило для керівників підрозділів: якщо працівник має термінові особисті справи, необхідно встановлювати неповний робочий день та документувати відсутність.

Отже, єдиний правильний варіант оформити відсутність працівника на роботі протягом частини дня — встановити неповний робочий день на один день.

Працівник подає заяву . Роботодавець видає наказ .Табельник зазначає фактично відпрацьовані години у табелі обліку використання робочого часу. Бухгалтерія нараховує заробітну плату за неповний день пропорційно відпрацьованому часу.

Не відпускайте працівників без наказу — лише за заявою з резолюцією директора. Позначки в табелі недостатньо, щоб нарахувати зарплату за неповний день пропорційно відпрацьованому часу. Бухгалтеру потрібна документальна підстава — наказ про режим неповного часу.

 

Голова МК профспілки                                                О. Дзюба

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.