Лист № 212 від 11.06.2019р., про інформацію що оформлює роботодавець при травмуванні робітника поза роботою.

                                                                                Головам ППО

            Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію що оформлює роботодавець при травмуванні робітника поза роботою.

Мінсоцполітики у листі від 26.02.2019 р. № 113/0/247-19 вказало на специфіку фіксації невиробничого травматизму.

Йдеться про ситуацію, коли потрібно складати акт за формою НТ (невиробничий травматизм) для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з травмою, не пов’язаною з виконанням трудових обов’язків.

Як відомо, підставою для указаної допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Але існує специфіка, якщо до комісії із соцстрахування на підприємстві надійшов такий документ з підкресленою причиною непрацездатності «невиробничі травми».

У такому разі комісія повинна з’ясувати обставини та причини отримання невиробничої травми застрахованою особою. Це здійснюють шляхом розгляду пояснень застрахованої особи, акта за формою НТ (невиробничий травматизм) або інших документів, які дають змогу визначити обставини отримання травми.

Нагадаємо: форма указаного акта була затверджена постановою КМУ від 22.03.2001 р. № 270. Цією ж постановою затверджений Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру. Згідно з ним нещасні випадки, які сталися з працівниками, розслідує комісія, утворена юрособою, де працює потерпілий.

Мінсоцполітики наголосило: якщо на день призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності розслідування нещасного випадку невиробничого характеру вже провели відповідно до указаного Порядку і склали акт за формою НТ, то комісія з соцстрахування враховує висновки розслідування під час вирішення питання щодо призначення або відмови у призначенні лікарняних.

Якщо розслідування не було, то комісія із соцстрахування має право з’ясувати обставини, за яких стався нещасний випадок, і винести відповідне рішення про оплату листка непрацездатності. У такому разі акт за формою НТ комісія не складає, оскільки це не є її компетенцією.

Наприкінці профільне відомство акцентувало: Порядок № 270 містить чітко визначений перелік нещасних випадків, які підлягають розслідуванню. Тому, якщо до роботодавця надійде звернення потерпілого (його представника) щодо проведення розслідування нещасного випадку, керівник повинен прийняти рішення про створення відповідної комісії для проведення такого розслідування. А ось наявність акта розслідування нещасного випадку невиробничого характеру не є обов’язковою при призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

 

Голова МК профспілки                                                      О. Дзюба

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.