Лист № 214 від 12.06.2019р., про інформацію щодо права Держпраці на накладання припису за недотримання умов колдоговору.

                                                                                Головам ППО

            Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає роз’яснення Верховного Суду щодо права Держпраці на накладання припису за недотримання умов колдоговору.

Державна служба України з питань праці та її територіальні органи уповноважені здійснювати перевірку дотримання юрособами, які використовують найману працю, у тому числі гарантій, встановлених Законом “Про колективні договори і угоди”.

Такого висновку дійшла колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Згідно з Положенням про Державну службу України з питань праці цей орган відповідно до покладених на нього завдань здійснює державний контроль за дотриманням законодавства про працю юридичними особами, у тому числі їх структурними та відокремленими підрозділами, які не є юридичними особами, та фізичними особами, які використовують найману працю.

Колегія суддів, проаналізувавши ст. 1, 5, 7 Закону “Про колективні договори і угоди” та ст. 10 КЗпП, дійшла висновку, що колективні договори укладаються на всіх підприємствах, в установах та організаціях, де застосовується наймана праця; умови колективного договору, укладеного на основі чинного законодавства, є обов’язковими для сторін відповідного договору. При цьому у колективному договорі сторони визначають взаємні зобов’язання, у тому числі щодо змін в організації виробництва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості.

Колегія суддів зазначила, що оскільки забезпечення роботодавцем дотримання гарантій, передбачених колективними договорами, належить у тому числі до сфери регулювання трудового законодавства, зокрема Закону “Про колективні договори і угоди”, то орган Держпраці під час здійснення перевірок додержання роботодавцем законодавства про працю має право на винесення припису у межах повноважень та у порядку, що визначені законом.

Голова МК профспілки                                                     О. Дзюба

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.