Лист №229 від 20.06.2019р., інформація щодо заповнення трудової книжки при оформленні нового працівника.

                                                                                Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію коли краще вносити дані до трудової книжки при оформленні нового працівника.

Перед тим, як вручити трудовий договір для вивчення та підписання, працівника слід ознайомити з усіма локальними актами підприємства, які стосуються організації праці.

До таких документів відносять положення про преміювання, оплату праці, надання відпусток, охорону праці, правила внутрішнього трудового розпорядку, колективний договір і т. п.

Підтвердити факт ознайомлення з кожним з них працівник повинен особистим підписом у відповідному листі ознайомлення (його зазвичай прикріплюють до самого документа, в кінці), проставивши дату і час ознайомлення.

Оформлюючи нового працівника на роботу необхідно:

  • укласти в письмовій формі трудовий договір (обов’язковий, якщо роботодавцем є фізособа);
  • оформити наказ про прийняття на роботу;
  • повідомити орган ДФС про прийняття працівника на роботу.

Упродовж 5 днів з дня початку роботи роботодавець вносить запис про прийом на роботу в трудову книжку працівника. Причому, поспішати з цим не варто — треба дочекатися фактичного виходу працівника на роботу, ознайомити його з наказом і тільки потім вносити запис у трудову книжку.

Якщо працівник, підписавши трудовий договір, так і не вийшов на роботу в обумовлені терміни, роботодавець може анулювати договір в односторонньому порядку. А от вийти з ситуації, коли в трудову книжку вже внесли запис про прийом на роботу, складніше. Саме тому краще чітко дотримуватися процедури і вносити запис про прийом на роботу тільки після того, як працівник фактично приступив до роботи і ознайомлений з наказом.

І заключний етап оформлення нового працівника — заповнити особову картку (П-2). Тут треба пам’ятати, що картки потрібно вести на паперовому носії, так як з записами в них про прийом на роботу, переміщеннях і т. п. працівника слід ознайомлювати під розпис.

 

Голова МК профспілки                                                    О. Дзюба

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.